Χρήσιμες Πληροφορίες

Ορίζεται η Ψυχική Υγεία;

Η ψυχική υγεία δεν μπορεί να οριστεί παγκόσμια μιας και η κάθε κοινωνία και ο κάθε πολιτισμός προσδίδει στο ψυχικά υγιές άτομο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες καταστάσεις (συμπτώματα), οι οποίες όταν παρεμποδίζουν τον άνθρωπο να λειτουργεί ομαλά στην καθημερινότητά του, στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία γενικότερα, θα ήταν σωστό να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια ειδικών. Όσο νωρίτερα αναγνωριστεί μια τέτοια κατάσταση και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, τόσο καλύτερη είναι και η προοπτική βελτίωσης.

Ο ψυχικά υγιής άνθρωπος

Ο ψυχικά υγιής άνθρωπος βρίσκεται σε μια κατάσταση συναισθηματικής και ψυχολογικής ευημερίας, είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τις γνωστικές και συναισθηματικές του ικανότητες ώστε να ανταποκρίνεται στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής και της κοινωνίας στην οποία ζεί.

Ενδείξεις ενδεχόμενης ψυχικής νόσου

Καταστάσεις όπως διαταραχές ύπνου, όρεξης, διάθεσης, κατάχρηση ουσιών, αρνητικές ή αυτοκαταστροφικές σκέψεις, σκέψεις θανάτου, αίσθημα φόβου ή και αίσθηση απώλειας ελέγχου, παραισθήσεις και άλλες συμπεριφορές που μπορεί να παρατηρούμε στον εαυτό μας ή σε ανθρώπους του περιβάλλοντός μας, καλό θα ήταν να μας προβληματίζουν έγκαιρα. Η συνειδητοποίηση και η αποδοχή μιας κατάστασης, όπως η αναγνώριση μιας ψυχικής ασθένειας απο τα συμπτώματά της, είναι ζωτικής σημασίας!

Χρήζουν νοσηλείας όλες οι περιπτώσεις ψυχικής νόσου;

Όχι! Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ψυχικής νόσου δεν κρίνεται απαραίτητο η θεραπεία να παρέχεται εντός νοσηλευτικού ιδρύματος. Μπορεί να πραγματοποιείται στο φυσικό περιβάλλον του ασθενούς με κατάλληλες οδηγίες απο τον θεραπευτή/ ιατρό του.

Ποιός είναι υπεύθυνος για την εισαγωγή και την παραμονή σε νοσηλευτικό ίδρυμα;

Σε κάθε περίπτωση την απόφαση καθώς και την ευθύνη για το αν ένας ασθενής θα πρέπει να νοσηλευτεί ή να παραμείνει νοσηλευόμενος, τη λαμβάνει ο θεραπευτής/ γιατρός του.

Η ψυχική νόσος στο σπίτι.

Όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια στο στενό οικογενειακό μας περιβάλλον, μπορούμε και πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας και των ανθρώπων μας. Δεν υπάρχει λόγος να δαιμονοποιούμε την ψυχική νόσο ούτε να κρυβόμαστε απο αυτήν, αλλά ούτε και να την κρύβουμε. Η συνειδητοποίηση και η παραδοχή μιας κατάστασης είναι ίσως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο περιστατικό ψυχικής πάθησης στο σπίτι σας και δεν έχετε ήδη απευθυνθεί σε έναν ψυχίατρο, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τους ψυχιάτρους μας προκειμένου να λάβετε μια πρώτη ενημέρωση.

Η νοσηλεία στην κλινική

Η θεραπεία στην κλινική πραγματοποιείται σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ψυχιατρική επιστήμη και με γνώμονα πάντα την άνθρωπινη υγεία και αξιοπρέπεια. Η διάρκεια της νοσηλείας μπορεί να διαρκέσει απο μικρά έως και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ανάλογα με την πρόοδο της θεραπείας του ασθενούς. Οι ψυχιατρικοί ασθενείς είναι στην πλειοψηφία τους περιπατητικοί και στο Θεραπευτήριο 'Αθηνά' ενισχύουμε την κινητικότητά τους (στο σαλόνι, τους διαδρόμους, τους εξωτερικούς χώρους του θεραπευτηρίου) ώστε να αποφεύγεται η ακινησία και η καθήλωση σε έναν θάλαμο νοσηλείας.

Διαδικασία εισαγωγής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, προκειμένου να ενημερωθείτε για τη διαδικασία εισαγωγής, ή αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τη μεταφορά του ασθενούς. Αν ο νοσηλευόμενος είναι ασφαλισμένος σε κάποιο ταμείο, θα χρειαστεί να προσκομίσετε το βιβλιάριο ασθενείας του. Κατά την εισαγωγή καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους τον απαραίτητο ρουχισμό - πιτζάμες, παντόφλες, ρόμπες, εσώρουχα - προκειμένου να διευκολύνεται η διαμονή τους στην κλινική.